-->

The benefits of chewing food slowly


Manfaat Mengunyah Makanan Pelan-Pelan

The benefits of chewing food slowly
The sooner the better. It seems that the term is not always applicable in all circumstances, because there are times when people should behave quietly or relax. It's you meet when you're eating, eating style too hastily could cause you to be choking. Therefore advised everyone to chew food properly and slowly. But a busy lifestyle and make rash most people chew and swallow food quickly away. Though many of the benefits when chewing food slowly.



Does the way you chew it right?
Here's how to chew frequently recommended health experts:
Cut food in small portions so that you can insert into your mouth easily, so it can be chewed and swallowed with ease anyway.
Chew food until smooth texture. Whether it's the food dry or watery, food should be chewed until it is completely smooth in the mouth.
Avoid swallowing food directly. Chew properly and slowly swallowed into the throat. If you swallow all together, you can choke or injure the esophagus.
• After swallowing the food, wait until your mouth is empty new take on food. If you are choking, drinking water and calm.
If you apply proper chewing as above, there are some advantages that you can get, among other things:

1. Feel more satisfied
When you eat slowly, your brain will send signals that make you feel fuller, thereby reducing the size of the meal. Knowing when to stop eating to help you lose weight and prevent of excessive weight gain.
2. Helps digestion
When chewing food, saliva will prevent food particles and soften. This makes the food easier to get into the digestive system. The enzyme alpha amylase and lingual lipase enzymes in saliva help break down carbohydrates and fats. This enzyme is produced by the salivary glands.
3. Maintaining oral hygiene
When chewing food properly, saliva helps fight bad breath and plaque. Hydrogen carbonate in saliva neutralize plaque formation. In addition, saliva also kills harmful bacteria and food particles are swept around the teeth.
4. Salivate
When you chew your food, your mouth will salivate more. Saliva softens the food and help change the texture. As he chewed, nutrients and vitamins from the food particles are absorbed by saliva increase the body's energy and break down the food particles more easily.

As mentioned, saliva kills bacteria that may affect digestion. If food is not properly chewed and immediately swallowed, digestion takes more time and bacteria from food can cause gas or abdominal pain. You've read the hadith about the behavior of the  Rasullullah
SAW when he always ate slowly? 

 
Bahasa Indonesia:
Manfaat mengunyah makanan pelan pelan Lebih cepat lebih baik. Nampaknya istilah itu tidaklah selalu bisa diterapkan disemua keadaan, karena ada kalanya manusia harus berperilaku pelan ataupun rileks. Hal ini anda temui saat anda sedang makan, gaya makan yang terlalu tergesa-gesa bisa menyebabkan anda jadi tersedak. Oleh karenanya setiap orang disarankan untuk mengunyah makanan secara benar dan perlahan. Tapi gaya hidup yang sibuk dan tergesa-gesa membuat kebanyakan orang mengunyah makanan dengan cepat dan menelannya segera. Padahal banyak keuntungan yang didapat bila mengunyah makanan secara perlahan. Apakah cara mengunyah anda sudah benar ? Berikut cara mengunyah yang sering dianjurkan ahli kesehatan : • Potong makanan dalam porsi kecil sehingga anda dapat memasukkan ke dalam mulut dengan mudah, sehingga dapat dikunyah dan di telan dengan mudah pula. • Kunyah sampai tekstur makanan halus. Baik itu makanan kering atau berair, makanan harus dikunyah sampai benar benar halus di dalam mulut. • Hindari menelan makanan secara langsung. Kunyah dengan benar dan perlahan-lahan telan ke tenggorokkan. Jika anda menelan semua bersama sama, anda bisa tersedak atau melukai kerongkongan. • Setelah menelan makanan, tunggu sampai mulut kosong baru mengambil makanan. Jika anda tersedak, minum air dan tenang. • Jika anda menerapkan cara mengunyah yang benar seperti di atas, ada beberapa keuntungan yang bisa anda dapatkan, antara lain : 1. Merasa Lebih kenyang Ketika anda makan perlahan, otak akan mengirimkan sinyal yang membuat anda merasa lebih kenyang, sehingga mengurangi porsi makan. Mengetahui kapan harus berhenti makan membantu anda menurunkan berat badan dan mencegah kenaikan berat badan yang berlebihan. 2. Membantu pencernaan Saat mengunyah makanan, air liur akan mencegah partikel makanan dan melembutkannya. Hal ini membuat makanan mudah untuk masuk ke sistem pencernaan. Enzim alpha amilase dan enzim lingual lipase dalam air liur membantu memecah karbohidrat dan lemak. Enzim ini diproduksi oleh kelenjar ludah. 3. Menjaga kebersihan mulut Saat mengunyah makanan dengan benar, saliva membantu melawan bau mulut dan plak. Hidrogen karbonat dalam air liur menetralkan pembentukkan plak. Selain itu, air liur juga membunuh bakteri berbahaya dan menyapu partikel makanan disekitar gigi. 4. Mengeluarkan air liur Bila anda mengunyah makanan, mulut akan mengeluarkan air liur lebih banyak. Air liur ini melembutkan makanan dan membantu mengubah tekstur. Sambil mengunyah, nutrisi dan vitamin dari partikel makanan yang diserap oleh air liur ini menaikkan energi tubuh dan memecah partikel makanan lebih mudah. Seperti disebutkan, air liur membunuh bakteri yang mungkin mempengaruhi pencernaan. Jika makanan dikunyah tidak benar dan langsung ditelan, pencernaan membutuhkan lebih banyak waktu dan bakteri dari makanan dapat menyebabkan gas atau sakit perut. Anda pernah membaca hadits tentang perilaku Rasullullah SAW yang ketika beliau makan selalu dengan pelan-pelan ?

Related Posts

Posting Komentar

Subscribe Our Newsletter